Вручення Почесного доктора ПНУ ректору Варшавського університету Марціну Палису

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті відбулося вручення Почесного доктора ПНУ – ректору Варшавського університету (Республіка Польща) (2012-2020 рр.), члену правління Європейської асоціації університетів пану Марціну Палису. Високе звання було присвоєно Марціну Палису відповідно до ухвали Вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 26 червня 2020 року, але через пандемію та повномасштабну війну в Україні церемонія вручення диплому та мантії була відкладена майже на чотири роки…

У врученні взяли участь керівництво Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на чолі з ректором Ігорем Цепендою, директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький, радник міністра у департаменті з питань полонії та поляків закордоном МЗС РП Яцек Жур, декани факультетів, викладачі та студенти факультету природничих наук ПНУ. 

На початку урочистостей ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда привітав ректора Варшавського університету Марціна Палиса: «Сьогоднішня подія є особливою для Прикарпатського університету, тому що саме Варшавський університет є нашим стратегічним партнером, з яким у спільній співпраці нами реалізовано багато спільних успішних проєктів. Проєкти, які вже реалізовані, виходять далеко за межі двох університетів України і Польщі! Зокрема, завдяки нашим злагодженим зусиллям вдалося відновити Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» на горі Піп Іван. Відновити не тільки архітектурно, а й сформувати як науковий центр».

«Щодо звання Почесного доктора, яким ми нагороджуємо Марціна Палиса – це найвищий науковий титул для будь-якого науковця. Тому що Почесний доктор — це амбасадор університету. Це та людина, яка долучена до реалізації політики університету і її формування, людина, яка намагається розширити кількість науковців», — підкреслив ректор.

Він наголосив, що традиція такого нагородження є незмінною, тому ректор Палис є в числі тих науковців, які наш Прикарпатський університет вважають не тільки своїми друзями, а й постатями, які допомогли багато в чому для розвитку спільних ідей та напрацювань обох університетів: «Ректор Марцін Палис належить до когорти тих польських лідерів, які глибоко вміють оцінити ситуацію і розуміють потребу в поглиблених взаєминах між нашими країнами особливо у час війни. Я щиро дякую за те, що ви з нами та вітаю з цінним званням Почесного доктора!».

Лаудацію ректора Варшавського університету, Почесного доктора Прикарпатського національного університету, члена правління Європейської асоціації університетів Марціна Палиса виголосила завідувачка кафедри біології та екології ПНУ Мирослава Миленька.

«Звання Почесного доктора є найвищим науковим титулом та має дуже велике значення. Це свідчить про те, що людина дуже багато досягла в певній галузі, зокрема науковій. Я хотів би відмітити три найважливіші наші проєкти в Україні, зокрема у спільній співпраці з Прикарпатським університетом. Перший, це консорціум українських університетів та варшавських, куди входять більше 20 вищих навчальних закладів; другий проєкт – це Міжнародний науковий центр «Обсерваторія», який є головним осередком нашої співпраці; третій – це Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України і Польщі у Микуличині. Завдяки таким проєктам, відкрито ще більше можливостей для подальшого розвитку. Дякую ректору ПНУ Ігорю Цепенді та Вченій раді за почесне звання, успішну працю та наукове сприяння у нашій взаємодії та налагодженні зв’язків», – підкреслив ректор Варшавського університету, Почесний доктор Прикарпатського національного університету, член правління Європейської асоціації університетів Марцін Палис.

Бажаємо нових перемог і здобутків, напрацювань та звершень, невичерпного джерела натхнення і завзяття, віри в себе, наснаги у професійному зростанні й у майбутніх наукових пошуках!

Нагадаємо, що за каденції Марціна Палиса з 2012 по 2020 роки співпраця ПНУ з Варшавським університетом набула особливого розвитку.

Професор д-р габ. Марцін Палис був ректором Варшавського університету протягом двох термінів, з 2012 по 2020 рр. До цього він обіймав посаду проректора з розвитку та фінансової політики (2008-2012 рр.) та заступника декана хімічного факультету.

У 2016-2020 роках очолював Конференцію ректорів варшавських університетів та Комісію з організаційних та законодавчих питань Конференції ректорів академічних шкіл Польщі. Під час перебування проф. Марціна Палиса на цій посаді університет розпочав багаторічну програму розвитку, отримав статус дослідницького університету та створив союз 4EU+ (зі статусом європейського університету, наданим Європейською Комісією) з п’ятьма європейськими дослідницькими університетами.

Проф. Палис бере участь у діяльності Європейської асоціації університетів: був членом експертної групи RIS3 та експертом зовнішньої консультативної групи з флагманських ініціатив Європейської комісії (FET Flagship projects).

У квітні 2019 року був обраний до складу Правління Європейської асоціації університетів на чотирирічний термін. Наукові інтереси Основні наукові інтереси професора включають: неорганічну та фізичну хімію, зокрема дослідження складних транспортних явищ в електрохімічних системах та застосування методів штучного інтелекту в хімії.

Наукова та професійна кар’єра

1987 – ступінь магістра хімії, хімічний факультет Варшавського університету

1992 – ступінь доктора хімічних наук, Університет Твенте (Енсхеде, Нідерланди)

2005 – ступінь доктора габілітованого хімічних наук, хімічний факультет Варшавського університету

2010 – доцент, Варшавський університет

1987-1988 – асистент-стажист, хімічний факультет

1988-1995 – асистент, хімічний факультет

1994-2010 – ад’юнкт, хімічний факультет

2010-2015 – доцент, хімічний факультет Варшавського університету

2005-2008 – заступник декана з фінансів хімічного факультету

2008-2012 – проректор Варшавського університету з питань розвитку та фінансової політики

2012-2020 – ректор Варшавського університету

2016-2020 – голова Конференції ректорів варшавських університетів

2019-2023 – член правління Європейської асоціації університетів Нагороди та відзнаки

2014 – Естонський орден Хреста Марії 4-го ступеня

2015 – Бельгійський орден Леопольда, Командорський клас

2016 – Французький національний орден “За заслуги”

2020 – Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.