28 квітня 2022 року відбулася чергова зустріч із працівниками та здобувачами нашого університету у рамках корпоративного соціально-відповідального проєкту «Наше здоров‘я»

В тяжкий для країни час ми вирішили порушити проблему емоцій, які викликала у нас війна. Кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри загальної та клінічної психології Вероніка Шкраб’юк розкрила весь спектр емоцій: страх, який тримав нас досить довго, пізніше перейшов у гнів, злість та агресію на ті події, які відбуваються зараз у нашому суспільстві.
Великій частині людей зараз характерна емоція сорому чи провини: за те, що ми не на передовій, за те, що ми можемо слухати музику, за те, що ми не плачемо, за те, що ми та наші рідні знаходяться в безпеці. Проте за це нам не має бути соромно, ми не маємо відчувати провину за те, що просто живемо. До спектру емоцій також відносимо і радість, щастя. Усі ми маємо право відчувати ці емоції. Варто зазначити, що з радості ми беремо ресурс, який дозволяє нам жити повноцінно.
Лектор розкрила принципи динаміки емоцій під час воєнних подій, яка складається з кількох щаблів. Людині також характерний цикл зміни настрою, який ще називають своєрідними «емоційними качелями». Вероніка Шкраб’юк наголосила на діях, які варто виконувати для того, щоб «контролювати» емоції.
Після прослуханої лекції у слухачів виникли запитання щодо збереження емоцій дітей в такий час. Як зазначила, насамперед лекторка, що, в більшій мірі, це залежить від того, наскільки батьки адекватно сприймають інформацію та дозують її подання для дитини.
Першу частину зустрічі ми звертали увагу більше на емоційне здоров’я, а в другій – перейшли до покращення фізичного стану. Саме тому слухачам зустрічі було запропоновано виконати степ-тренування для покращення діяльності серцево-судинної системи від магістрантки кафедри фізичної терапії, ерготерапії Яни Федик.
Лекторка зауважила, що дане тренування варто виконувати під музичний супровід, із степом або ж із сходинкою, висотою 10 см. Яна Федик показала ряд вправ, а також зазначила, що такі заняття також можуть стати рушійною силою для покращення емоційного здоров’я.
Дякуємо за те, що ви приєдналися і дійсно не байдужі до проблем свого здоров‘я та здоров‘я своїх рідних.
Попіклуйтеся про своє здоров‘я разом з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.
Все буде Україна!!!