Сьогодні відбулася чергова зустріч із працівниками та здобувачами нашого університету у рамках корпоративного соціально-відповідального проєкту «Наше здоров‘я»

На початку зустрічі з вітальним словом виступила проректор з наукової роботи Валентина Михайлівна ЯКУБІВ, яка наголосила на важливості даної проблеми, адже наше здоров’я – безцінне.
Враховуючи побажання від студентів та працівників університету, найболючішою темою для усіх нас є емоційне вигорання. Саме тому друга зустріч проєкту була присвячена даній проблемі. Завідувачка кафедри, доктор психологічних наук Любомира Сидорівна ПІЛЕЦЬКА розкрила сутність даного поняття, охарактеризувала чинники, які впливають на емоційну стабільність сучасної особистості, а що найголовніше привідкрила завісу щодо профілактики емоційного вигорання для студентів та працівників ЗВО.
Основними рекомендаціями від лектора стали:
1. Турбота про себе!!!
2. Адекватна оцінка наших можливостей.
3. Здоровий сон.
4. Відмова від зловживання алкоголем та висококалорійної їжі.
5. Звернення за підтримкою до фахівців.
Також Любомира Сидорівна відкрила особливості заспокоєння в конфліктних чи емоційних ситуаціях, наприклад, вправи «Дихання по квадрату», «Розмова на незнайомій мові», «Техніка майнфундлес», «Я- висловлювання», «Ворона на шафі», а також рекомендувала створити для себе «Колесо життєвого балансу» для формування емоційно стабільного навколишнього середовища, яке покаже нам ті сектори, які зараз «провисають», і що можна зробити для гармонізації нашого життя.
Після почутої лекції від слухачів надійшли кілька запитань про професійне вигорання, практичні навички щодо профілактики емоційного вигорання своїх учнів для сучасних вчителів Нової української школи та інші.
Наступною піднятою проблемою на цій зустрічі стала профілактика розвантаження м’язів хребта у зв’язку з постійною сидячою роботою, як здобувачів вищої освіти, так і працівників університету. Аспірант кафедри фізичної терапії, ерготерапії Петро Заславський продемонстрував комплекс вправ, які допоможуть нам тримати здоров‘я нашого опорно-рухового апарату в тонусі.
Приклади таких вправ стали «Повороти шиї та хребта», «Нахили в сторону», «Підняття тазу та спини», «Нахили спини з піднятою рукою» для розслаблення м’язів тіла. Для виконання таких вправ також можна використовувати додатковий інвентар, до прикладу, фітбольний м‘яч, подушку чи крісло.
Важливо зауважити, що Петро Заславський кілька разів наголошував на правильному диханні під час виконання вищеописаних вправ (вдих – на початку вправи, видих – під час закінчення).
Дякуємо за те, що ви приєдналися і дійсно не байдужі до проблем свого здоров‘я та здоров‘я своїх рідних.
Попіклуйтеся про своє здоров‘я разом з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.